Wednesday, April 29, 2009

Selamat Hari Pekerja Di Musim Panas



Hari ni aku turun dari rumah pukul 6.25 pagi. Tengok langit, mak aih, dah biru..nampak 'Che Awang' dah. Cerah...lantas aku menggeleng dan mengangguk kepala..berfikir aku.....Dulu masa darjah satu seingat aku, pukul 7.00 pagi nak turun pegi sekolah tu, Che Awwang tak datang pun lagi...ibu jari kaki aku pun tak nampak lagi (pasal aku pakai kasut)..Makna kata, gelap lagi la...tapi skang ni, cuaca dah tak menentu...kat Kelantan ni, pagi-pagi bolan pun dah panas..tengahari toksah citer la..belah petang plak, ribut taufan (huhu..mintak jauh) melanda didampingi dengan hujan lebat sampai tak nampak kaki....belah malam, panas balik.....puncanya? toksah tanya...pikir sdiri.........


Hari ni hari Khamis...esok hari Jumaat...sumer warga kerja cuti (aku memang la cuti ari Jumaat) untuk menyambut Hari Pekerja...dan dengan ini, saya, Tun Jusoh Bin Masduqi mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Pekerja kepada semua warga blogger yang bekerja walaupun saya tahu kat opis, korang jarang buat kerja...asek main blog jer...tapi takpe la...tu kira kerja jugak......


Sekian, harap maklum..

Saturday, April 25, 2009

Earth Day / Piala FA berat


Sebelum mula bicara, aku nak 'peras'kan diri sebab Kelantan tak berjaya nak menghujankan kemarau 36 tahun bolasepak Kelantan..dan jugak, kempunan nak ke Old-Trafford..tapi takpe laa....at least dah masuk final...banyak piala lagi...piala FA takyah amek la..pasal berat sangat...


sekian bahagian 1.


Hari ni, 26 April 2009, Hari Bumi.....


Maktab Rendah Sains MARA Jeli pagi ni ada program Sambutan hari Bumi..sat lagi pukul 8.00 kitorang kakitangan pejabat akan bercucuk tanam..hahaha....reti ker aku nak menanam ni? lantak la...janji pokok terpacak...pastu ada persembahan budak-budak...pastu ada makan-makan...pastu balik laa..ape lagi.......


lagi satu aku peras...1 Mei, Hari pekerja ni jatuh pada hari Jumaat...adeh laa.....apesal taleh foward gi hari ahad? rugi la cuti....ceh...ceh...ceh........


Semalam cat umah...letih...


Aku tak makan lagi pagi ni...pokol 10 karang, makan pulut pagi ngan lauk ikan kering...(tu je?)..


Sekian, harap maklum

Friday, April 24, 2009

Ceritakan pada semua

*Hari Jumaat*Panas*Hujan*Seseme*Cari Barang Dapur*Buat makan kat umah parent*bawak kete*upadate blog*edit gambau*masuk mp3 dalam modulater*makan telur rebus*Beli gas*beli rokok*tu je..

Thursday, April 23, 2009

Aset


Hulala.....semalam gi booking bendalah ni....for my wife......buleh aku cilok pegi keje.....asek naik kete jer, lenguh abis pala lutut...tapi lambat la plak....kaler putih tarak stok plak.......

Monday, April 20, 2009

Pasaraya Wah Seah atau Wasiat


Wasiat...


Mesti korang sumer tahu ape maksud wasiat kan? bagi yang korang kurang tahu atau yang tak tahu langsung, wasiat ni macam pesanan, amanat dari seseorang kepada seseorang melalui komunikasi 2 hala (full duplex) atau melalui tulisan ke atas satu perjanjian hakmilik atau apa saja yang dijanjikan dan diwasiatkan kepada seseorang..(pening la ayat aku ni..)


faham dah skang ek?


ok, sejak dulu lagi, ramai manusia yang buat wasiat..untuk memindahkan harta benda setelah kematian pewasiat...hhmm..tapi aku jarang dengar ada orang tulis wasiat, mewasiatkan isteri beliau kepada seseorang...huhuhu...


Tapi yang ni bukan takat jarang, tapi aku rasa kebarangkalian untuk ada tu amat rendah..


penah tak korang terpikir untuk mewasiatkan blog korang setelah kematian korang? cuba bayangkan, tengah best-best kita update blog, approve comment orang kat blog kita, tiba-tiba datang Malaikat Izrail datang memanggil, jasad terbujur di pembaringan...tak sempat pun nak log out account blog korang..tu satu hal..


Satu lagi, bila korang dah takde kat dunia ni, secara otomatik blog korang akan jadi macam blog Som dan blog Zool..malah lebih lama lagi dari blog beliau berdua...hhmmm...


Kita tak tau sampai bila blogspot /blogger.com ni akan menerima kehadiran blog kita tanpa diupdate..mungkin setahun? mungkin 2 tahun?


Jadi, untuk menjaga khazanah dalam blog kita agar sentiasa terpelihara walaupun bersawang (sentimental value), maka perlu ada seorang 'wasi'(pemegang amanah) untuk menjaga blog kita. Bukan untuk update entry-entry baru, tapi untuk memastikan encik blogger.com tidak akan menyahkan blog kita dari muka bumi ini..dengan kata lain, untuk mengaktifkan blog kita sepanjang masa jer....


Hmmm...tapi ada ker seseorang yang betul-betul kita percaya dengan ke'wasi'an dia? hhmm...Tepuk Dada, Kalau Sakit, Tepuk Tempat Lain, Tanya Selera, Kemudian Pegi Makan Kalau Lapar.


Renung-renungkan...
wasiat :
Dalam keseronokan kita menulis dalam blog, memuji, memuja, mengata, mencaci, mencerca seseorang, seseekor, sesebuah, sesekeping, ingatlah, dunia ini hanya pinjaman dan pinjaman ini bukan seperti pinjaman PTPTN apatah lagi seperti pinjaman Along...hutang pinjaman ini perlu dibayar setiap masa..bukan dengan wang ringgit, bukan dengan berkorban nyawa, tetapi dengan amal ibadat kita kepada Allah SWT.......Berbuat baiklah kita sesama insan......
Taip elok-elok.....dalam kubur seksok, tangan kita akan bukak balik Archieve blog kita dan tangan kita juga akan update segala entry yang telah kita taip........Wassalam..

Menggamit kenangan zaman bercawat

Entry ni aku dah penah tulis masa kat Yahoo!360 dulu..yelah..sekadar mengingat kembali..huhuh..skali skala bila ingat zaman dedulu best gak..meh la kita back to the future...cepat naik mesin masa doremon...kang kakgi tetinggal plak....


Ni, komputer Apple Macintosh SE. Komputer ke-2 yang aku penah hadap. kecit je bendalah ni..tapi yang tak best, pc ni takde harddisk..nak save fail, kena pakai disket yang kecik tuh..plak tu kaler itam putih jer..mouse plak, ada satu button jer..tapi aku masih tak paham, nape mouse dia connect ngan keyboard? suis ada kat blakang..nak shutdown senang, tutup je suis kat blakang..hawhawhaw...tu line2 kat depan tu ada speaker..adjustment monitor ada kat dagu dia....

Ni game karateka..game monochrome yang pemes dulu-dulu..ala game lebih kurang Prince of persia gak..tapi tadak pakai pedang..tumbuk2, tendang2 jer...

Ni game katak lintas jalan..tak silap, masa ni umur aku baru 6 tahun..paling sakit ati bila katak tu tak sempat nak lintas stage satu yang ada kete tuh...cilake..memang panas ati btol..


ni cakera liut..omputeh punya bahasa aku lupa plak...size dier tak silap 256 byte jer kot..eerr ye ker? ntah lew..yang aku tau, doploh keping cakera liut ni bersamaan dengan skeping floppy disk 1.44




Ha nih...nih...PC pertamadalam idup aku...time ni umur aku 5 tahun...uniknye, keyboard kembar siam ngan CPU..mouse yillek...disk drive external gedabak...skrin monochrome..dan, cuba bilang ada brape key kat keyboard..huhuhu...main game karateka ngan pc ni lew...


sekian la dulu....tata

Friday, April 17, 2009

Global Warming..global warm up...up up and away

Aku tak pasti sama ada apa yang aku rasa skang ni berlaku jugak kat luar Kelantan...apa yang aku rasa? hhhmmm...aku rasa hari ni panas sangat...angin langsung takde...semalam pun sama jugak..panas...walopon petang semalam hujan lebat, tapi kesejukan tu tak terasa langsung...hhmmm...apekah ini? pemanasan global? atau pembakaran terbuka? atau kesan daripada program Earth Hour selama satu jam?


Skang ni aku tengah bepeluh....tu je nak bagitau....pasni nak kuar.....sekian, wassalam..


nota : kompem lepas ni ada komen kata aku banyak dosa...tu pasal panas....

Wednesday, April 15, 2009

Finally..!!!




Hoyeh..!!! hoyeeh..!!


akhirnya.........akhirnya....kini pasti...!!!


blog jusohbedil.blogspot.com kini telah berpindah ke rumah baru yakni http://www.jusoh.com (tapi apesal taleh taip http://jusoh.com) ?
hhmmm..yang tu biau la dulu....


oooo....baru aku tahu...macam ni rupanya perasaan bila ada domain sendiri.........hurrey...hurreyy.....!!!


sekian, wassalam

Monday, April 13, 2009

Cerita pada semua

aku nak cerita je..


Buku


sejak akhir-akhir ni, aku suka baca buku...dulu masa sekolah, toksah kata buku, cikgu tulis kat papan hitam pun aku malas nak baca..tapi skang ni aku dah lain dah...dari segi fizikal, memang tak banyak berubah..tapi dari segi mentaliti, ada perubahan...aku skang suka baca buku..tapi pilih-pilih jugak buku yang aku nak baca..aku tak suka baca novel..kalu baca pun, sinopsis kat belakang tu je..buku sejarah ngan buku politik jadi pillihan aku..minggu ni, dah abes satu buah buku aku baca (ceh...baru satu buah..)..tak kisah la sebuah pun..sebab lepas ni aku akan khatam dua tiga kali lagi buku yang sama untuk lebih memahami isi kandungan....ni la buku yang aku dah abes baca...aku beli sdiri nih...murah jer..Rm15.00 jer....



Banyak isu-isu dalam ni...tapi aku telepas Unplugged 1...ingat artis je ade konsert unplugged? Tok Guru pun ade gak ooooiii....


Website / Laman Sesawang

Aku bukak blog Makcik DoorDie arini...baca latest entry beliau...panjang-panjang entry dia, satu je yang menarik minat aku...pekataan "sesawang"....ahahahaha.....sebelum ni aku dah terdengar dalam RTM dorang sebut laman sesawang...macam cis je...nape perlu ditukar? nak memartabatkan Bahasa melayu? abes PPSMI tu pekemende? CPU nape tak tukar jadik UPP (Unit Pemprosesan Pusat)? Monitor nape tak tukar jadik Ketua Darjah? Nape Mouse tukar jadi Tetikus? nape tak sebut Tikus je? dan lagi satu, yang ni memang famous (popular)..nape bluetooth tak sebut GIGIBIRU? huh....warm-warm chicken shit..!!!

laaa...ni la akibat kalu taip blog, pastu save dulu..pastu sambung balik selepas 2-3 jam...abis ilang ape yang aku nak taip...hhmmm...kecewa betul.....nanti la aku pikir balik....sekian....















Sunday, April 12, 2009

Speechless atau Suara Hanya Bunyi Seeeh...seeehh..

heh...ape nak cite? takde ape-ape pon...just nak kongsi gambau-gambau yang sempat aku ambek masa kursus..tak banyak dan tak semengah..pasal last day baru buleh amek gambau...punye la payah...siap tertakluk pada Akta Rahsia Rasmi Kerajaan tuh....
huhu..kawasan paling ngeri dan menyebakkan..memula sampai kat sini, ingatkan tempat para peserta kena pancung kepala..pasal ape? pasal kat situ ada label "Sudut Maut" (aku tak sempat nak amek gambau label.. tapi rope-ropenye, tu adelah kawasan untuk menjahanamkan tubuh badan atau dengan istilah saintifik, kawasan merokok..lain tempat tableh...cis..!!!
Tingkap no.2, di mana aku bermastautin selama 5 hari...blok tu adelah bekas berek pulisi..tahun 1947 (berdasarkan fakta yang diberikan oleh pengusaha kem)

Tempat kerahan tenaga para banduan...tapi aritu takde plak program yang melibatkan tali-tali nih...nape haa?? tak sempat aku nak jadi spiderman....cis jugak..!!

Haik? ni aku ke? nape skema sangat aku posing?? hahaha...ni la kalu nak tahu jambatan bengkok yang Pak Lah batalkan dulu sampaikan Tun Mahathir guling-guling majuk taknak kawan ngan PakLah...tak pecaya? memang aku tipu.....

Takde sejarah menarik...nama telaga Tujuh ni pasal kat situ ada tujuh buah telaga..tu je...takde macam-macam pun...penerangan tu aku yang taip...masa tu sempat pegi CC taip dalam Microsoft Office.


Aku cuba untuk menjadi budak baik dengan posing gambar sebegitu sopan..berlatar belakangkan papan tanda kem mega crystal. Dan kelihatan di situ adalah bekas lokap banduan...nak kata ngeri tu, takde la sangat...tapi bulu misai aku sempat jugak naik masa aku masuk melawat dalam tu.....

Hari tu jurulatih kursus tanya aku..tahu tak hapekemende tuh? aku jawab la tu rumah api zaman belanda...tujuan untuk bagi panduan kat kapal-kapal pada waktu malam..dia kata salah..!!! abis tu aku tanya balik, dah kalu salah, kemende? dia cakap, zaman belanda dulu, ada usaha untuk membina sebuah roket..tapi roket tu tak menjadi sebab terlalu berat dan tak mampu untuk dilancarkan...maka dok la situ sampai ke hari ni....tak caya? memang aku tipu....

Aku dah macam wartawan TV3 yang bias je....duduk amek gambar sesopan itu...Busut Melawati....ade ke semut nama Siti melawati?

Ni bukan bukit melawati ni...ni area rumah aku....tak caya? memang aku tipu lagi...

Ni bukan rumah aku...ni lokap nih...bekas lokap....tak caya? ni aku tak tipu....aku dah serik menipu....

Aku rasa ambek gambar untuk pulang berhari-raya je time ni....

Dek kerana perasaan untuk berhari raya tu menebal, aku pakai kasut yang bertemakan ketupat

Sehari sebelum hari raya

Tebusan wartawan pompuan dari Sepanyol...tah sape pi suruh jadi spy??? ha??!! tapi sempat lagi menyengih...

Ni warga Pakistan nih...salah sorang pejuang menentang Israel...tapi ade sedikit ketidaktentuan hidup...kesian
lain-lain gambar tidak dapat diterjemahkan di sini kerana khuatir akan menimbulkan syak wasangka di kalangan warga tempatan....sekian, maklumlah...

Saturday, April 11, 2009

Kupas Kelapa Hingga Menggelupas Kulit Kepala

Eeeiii...nape ni ha? nape aku takde isu nak kupas ni? takkan aku nak kupas kelapa plak...hish...tak best betol la...ape aku nak cakap nih...
Hari ni 12 April 2009 kan? tadi pagi aku check keputusan temuduga Induksi kat Cherating ari tu...LULUS...haha...lulus la plak..ingatkan tak lulus..kalu tak lulus, buleh la aku nyusahkan Jila lagi skali..tapi takpe laa...at least, tak abes pitis aku...
Skang ni, tinggal aku sorang je kat opis...organisma-organisma hidup yang lain sumer dah kuar lunch...maka terasa bebas la sikit nak menaip blog..kalu tak, asek blackout je palotak aku...
Hmmm..ape lagi..haa, dari pagi tadi jugak la aku dok cucuk-cucuk memori kad aku dalam kad reader..tapi takleh read..kenapa? kerana aku merasakan usia card reader aku sudah mencapai tahap tidak boleh beranak. Abis, cemana aku nak hapelot gambar-gambar masa kursus itu hari? member-member sumer dah buat permintaan lagu dah..hhmm..sabau je laa...bukan ker sabau itu 1/2 daripada iman?
Semalam tengok bola...Kelantan lawan Selangor...tiba-tiba je stadium Sultan Muhammad ke IV jadi sebegitu besau dan cantik..kenapa ye? terima kasih la buat Halim Napi yang tah pape tah...tua-tua pun nak samseng lagi ke? nasib baik la seri semalam...
Pagi tadi, datang keje, kabus punya la tebal..Indeks Pencerapan Biji Mata (IPBM) aku mencatatkan kadar penglihatan sejauh 0.0035 sentimeter je..aku memandu sambil merangkak-rangkak...dah la bawak sengsorang...kalu jadi pape kat aku, sape nak jawab? aku sendiri la jawab...
Masuk opis pagi tadi, terus isi borang claim...ingat dapat la dalam 2 - 3 ribu...rupanya satos lebih je...patut la masa aku gi kursus hari tu, macam tak banyak je duit aku abes...ces....
Eh? itu hari En Hadi ada bagitau aku, En Som nak kawin..bile haa?? ooi som..ko kat mane haa?? blog ko tu dah nak sama ngan tarikh kemerdekaan tanah melayu dah tu.....
Blog-blog lain, aku tak sempat nak baca lagi...tak sempat nak bagi komen,...tak sempat nak singgah-singgah...blur bak jaja lagi...tunggu laa...senang-senang nanti, aku gi la beraya kat blog korang....
Hari tu, aku chat ngan sorang 'member' lama...dia kata blog aku skang tak sama macam blog aku yang dulu...memang laa...dulu domain lain..skang domain lain....tapi dia kata contents dalam blog aku skang banyak pasal politik...dia tak suka politik...dia suka gelak-gelak...masalah sekarang, urat gelak aku tak menunjukkan tindakbalas yang sempurna...cemana aku nak post topik-topik gelak...tapi tak kisah laa...lagipun aku tak spesifikkan blog aku ni sebagai blog putus urat perut..dan tak jugak spesifikkan blog aku sebagai penarikBeca, KudaKepang, Chedet, mahupun Anwar Ibrahim...tima kasih kat Ruzaime Hasrik pasal bagi komen membina...nanti ada masa, tukar layout lain plak... :D
hhhmmm.......ape aku merepek ni? sekian la dulu terima kasih....

Thursday, April 09, 2009

Kabinet Besi

Semalam, YAB Perdana Menteri ke-6 kita dah umumkan barisan menteri-menteri kabinetnya yang baru. Menyaksikan seramai 28 orang menteri yang telah mengangkat sumpah pagi tadi.


Tahniah, syabas, dan selamat maju jaya. Tapi, adakah barisan kabinet baru ni betul-betul mampu menjalankan tugas yang dipertanggungjawabkan? Siapa mereka-mereka ini? dari mana asal mereka? dari kem mana mereka ini?


Zahid Hamidi ada, Tok Pa ada, bapak Dafi ada, Rais Yatim ada, Koh Tsu Koon ada, aik? Mukhriz pun ada? nasib baik Tun Mahathir takde...huhuhu...


Mana Khairy? kenapa beliau tak terpilih menyertai kabinet? bukan ke dia Ketua Sayap Pemuda? kenapa ketua2 sayap lain macam Wanita ngan Puteri terpilih? sapa yang menyusun barisan kabinet baru ni? ada apa-apa agenda? atau ada mangkuk-mangkuk yang berada diluar tingkap telah menghulur tangan untuk meringankan beban PM kita? hmmm...


Pak Brahim Ali? bila lagi nak buat kejutan? hari tu ada kejutan....ni Tun dah masuk balik dah ni, takkan takde ape-ape kot..kata orang kuat Tun...


Zahid menteri Pertahanan? hhmmm....sape Zahid ni dulu-dulu? fikir sendiri......


Dan PM pun berkata kepada rakyat-rakyat sekalian, "Ha, skang ni sume menteri dah ada..pengangkutan ada, pelajaran ada, warisan ada, penerangan ada, belia ada....HIJAU pun ada...hang suka daaaaaakkk?"


Dan aku je yang jawab, "Lantak laa...........ada aku kisah???".


Sekian...wassalam.....


nota : Diharap belajar dari kesilapan kalu taknak jual nasi 'bungkus' dan jual 'karpet'......

Wednesday, April 08, 2009

Ke mana kita...?

Salam kenegaraan (ecehh..ceh..). Aku dah 5 hari pulang dari kursus. Tapi skang baru ada masa nak memblog, nak cerita apa yang aku dapat sepanjang 5 hari berkursus. Fuh ada rasa macam seorang askar, ada rasa macam seorang tentera, rasa macam budak-budak PLKN pun ada. Huhu..



Kem Mega Crystal, di mana tempat aku berkursus adalah merupakan bekas Balai Polis Kuala Selangor yang dibina pada tahun 1947 yakni tak silap zaman penjajahan Jepun. Complete dengan pusat pentadbiran, rumah bujang, rumah kelamin, dan tak lupa juga LOKAP yang telah diubahsuai menjadi asrama. Kem ni dah 3 tahun beroperasi..cukup lengkap dengan kemudahan (cis...macam iklan PLKN plak)..dalam bilik ada aircond, ada katil, karen, air, tilam, bantal, “hang suka dak”?



Bab lokap, nasib baik la aku datang check in awal..dapat gak duduk kat kuarters..kalu nasib tak berapa baik hari tu dan kalu pukul 4:00 petang baru nak daftar, insyaallah dapatlah merasa menjadi banduan yang duduk dalam lokap..ngeri dan menginsafkan..



Yang tu aku taknak citer panjang-panjang. Yang aku nak citer ni adalah berkaitan dengan pengisian minda yang aku dapat sepanjang 5 hari aku kat sana.



Kursus Kenegaraan, Biro Tatanegara (BTN) yang dipengerusikan oleh Datuk Nordin Kardi. Mesti korang dah biasa dengar tentang BTN ni kan? Zaman-zaman belajar dulu mesti ada antara korang yang dah sertai kursus ni. Tapi, yang aku join ni, ada sedikit perbezaan di mana aktiviti fizikal tidak terlalu diberatkan. Apa yang ditekankan di dalam kursus ini adalah semangat cintakan tanah air.



Agama, bangsa, negara, diri dan keluarga, kontrak sosial, tanah air, rakyat, kerajaan, kedaulatan, politik, ekonomi, pendidikan serta sosial. Apa yang korang faham dengan semua perkataan tersebut ?



Semua perkataan tersebut adalah saling berkaitan antara satu sama lain. Tidak boleh tidak, tanpa salah satu perkataan tersebut, Malaysia tidak akan dapat menyaingi negara-negara lain.



5 hari aku kat sana, membuatkan aku berfikir, ke mana hala tuju kita bangsa Melayu? Ke mana hala tuju kita umat Islam di Malaysia? Mampukah kita pertahankan kemerdekaan negara kita sehingga 100 tahun? Jika kita tidak puas-puas bersengketa sesama kita sedang bangsa lain galak mentertawakan kebodohan Melayu?



** Matlamat penulisan aku bukan politik.



Sejarah telah membuktikan bahawa Melayu tidak boleh bersengketa sesama Melayu. 1511 di mana buat pertama kali bangsa Melayu dijajah, dihapuskan di muka bumi Melaka dan selama 200 tahun selepas penjajahan Portugis, tiada satu pun masjid yang dibina. Masjid asal telah dirobohkan dan batu-batu masjid yang dirobohkan itu masih dapat kita lihat kesannya yang tersergam menjadi mercu tanda sejarah Kota Melaka, A Famosa.!! Kenapa dan mengapa mereka dijajah itu tidak penting, yang penting, apa yang membuatkan Melayu Melaka senang ditewaskan dengan hanya berdepan dengan Alfonso D’Abukuku dan anak-anak kapal yang sebuah itu?



31 Ogos 1957, hari kemerdekaan Tanah Melayu..semua kita tahu. Malah budak-budak darjah 1 pun tahu. Ramai juga yang tahu apa pengertian kemerdekaan. “bebas dari belenggu penjajah”. Ya betul. Tetapi di saat kita bergembira menyambut hari kemerdekaan, mengibarkan bendera, menyanyikan lagu negaraku sambil menari, melenggok-lenggok tubuh, menyaksikan bunga api, perarakan kereta berhias, perbarisan, tahukah kita berapa ramai pejuang-pejuang kita terkorban menentang penjajah?



Ramai yang tahu kerana dalam buku sejarah Tingkatan 3 ada tercatat semua itu. Tahukah kita betapa peritnya pejuang bangsa berusaha untuk mendapatkan kemerdekaan melalui cara rundingan? Dan berapa kali juga permohonan ditolak mentah-mentah. Syarat untuk mendapat kemerdekaan, orang-orang melayu harus bersatu padu dengan bangsa cina dan india yang pada itu sememangnya bukan penduduk tetap Tanah Melayu. Tapi itulah syarat British. Nak tak nak, kita terpaksa terima. Maka bermulalah apa yang dinamakan Kontrak Sosial.



Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan (kalu tak silap), orang Melayu harus mengiktiraf orang asing sebagai warganegara secara automatik berdasarkan tempat kelahiran, dan orang asing harus mengakui dan menerima hak-hak dan keistimewaan orang Melayu dan kedaulatan Raja-raja Melayu.



Benda ni dah termaktub dalam perlembagaan dan dilarang sama sekali untuk diungkit. Tapi ada jugak yang bangang dan bebal dok ungkit pasal ni. Sebab tu la berlakunya tragedi 13 Mei 1969. Aku tak salahkan bangsa asing dalam hal ni. Dan tidak jugak menyalahkan bangsa aku sendiri. Masing-masing ada hak untuk mempertahankan bangsa mereka. Bangsa asing ada hak kerana dalam perlembagaan persekutuan telah menyatakan mereka adalah warganegara. Dan mereka hidup tanpa dan maju tanpa bantuan terus dari kerajaan. Mereka berusaha. Yang bangsa Melayu ni? Ada hak dan keistimewaan. Tapi tidak menggunakan keistimewaan tu ke jalan yang betul dan malas berusaha. Yang mereka tahu, subsidi, projek, bantuan kerajaan..tu je..



Korang tau berapa peratus ekonomi orang-orang Melayu berbanding orang cina? tak sampai pun 10% beb.....10% !!!



Sampai bila Melayu nak bermimpi? Sampai bila nak biarkan umat Islam ditindas? Sampai bila kita nak berbalah sesama sendiri? Sanggup ke kita nak lihat bangsa Melayu, umat Islam diperlekehkan di tanah air sendiri? Negara Islam Andalusia (sepanyol) yang 600 tahun tu pun senang-senang je dijajah, inikan pula Malaysia yang baru 52 tahun merdeka..tu pun masing-masing nak menjatuhkan sesama sendiri. Kenapa tidak kita bersatu? Berbeza ideologi politik? Cantumkan biar jadi satu dan berteraskan ajaran Islam yang betul.



Sosial, nilai terpenting dalam pembentukan kerajaan yang baik. Tanpa sosial yang baik, tidak ada pendidikan yang baik. Tanpa pendidikan yang baik, tidak akan ada kerajaan yang baik. Tanpa kerajaan yang baik, ekonomi tidak dapat berkembang dengan baik. Dan bila ekonomi tidak baik, rakyat hidup dalam huru-hara. Kebuluran, kemiskinan. Bila sampai tahap ni, maka rakyat akan berlumba-lumba untuk mendapatkan sesuatu dengan cara yang salah, sanggup membunuh, mencuri, merogol. Dan bermulalah keruntuhan sosial masyarakat. Bila negara dah tak stabil, senang-senang je orang luar datang menjajah kita balik.



Sekarang pun kita dah dapat lihat semua tanda-tanda tu. Contoh, ahli parlimen kita, bila bersidang tak banyak masalah rakyat yang dibahaskan..yang banyak, gaduh, tuduh-menuduh, lompat, beruk, monkey, katak, bigfoot, saman, laporan polis. Tu je. Lagi, sentiasa ada sifat dengki, balas dendam untuk rampas kebahagiaan orang lain.



Kalau macam ni la kita orang Melayu, Islam, insyaallah lagi 10 tahun, atau kurang 10 tahun dari sekarang, Melayu akan lupus sama sekali di muka bumi ini.



Aku tak kata aku suka BN, aku tak kata aku benci PKR, aku tak kata aku suka DAP dan aku tak kata aku tak suka PAS. Dan yang paling penting, aku belum kata yang aku suka atau tak kepimpinan baru kerajaan kita sekarang ni. Aku tak kisah sapa pemimpin. Yang elok aku sokong, yang tak elok aku maki. Sokong jangan sampai mebawa rebah.



Apa yang penting, kita kena jaga tanah air kita. Tak kira la Melayu, Cina, India ker, kontrak sosial seharusnya sama-sama kita jaga. Jangan sampai pisang berbuah dua tiga kali. Jangan jadi pelanduk lupakan jerat kerana jerat tidak pernah lupakan pelanduk. Bersatulah demi mempertahankan bangsa, agama dan tanah air.



MERDEKA!!!!



Nota : Eh? Aku ter’’patriotik”” plak..huhuhu...tak kisah la..apa yang penting, aku sayang agama aku, aku sayang bangsa aku, aku sayang mak bapak aku, aku sayang isteri aku, dan aku sayang korang sumer.......



Sekian, wassalam.

Tuesday, April 07, 2009

Salam ketemu kembali

salam kembali ke blog...aaiii dekat seminggu tak memblog ni..macam-macam cite aku dengar...dan macam-macam cite aku nak cite...tapi rileks la dulu...masih lagi penat dan tidak bermaya...gambar pun tak release lagi...


walobagaimanapun, aku nak ucapkan 'tahniah' kat Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak yang baru dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke-6...moga-moga pendekatan yang lebih baik diterapkan dalam pentadbiran kerajaan dan moga-moga bebas dari amalan demokrasi terpimpin yang diamalkan oleh pemimpin terdahulu...


Tahniah juga buat calon PAS, YB Dato Seri Nizar Jamaluddin yang menang semalam kat Parlimen Bukit Gantang...menunjukkan trend penolakan masih lagi berlaku di sana dan di sini....di harap, kekeruhan yang berlaku di Perak selama setahun lebih ni akan berakhir dengan pembubaran DUN...diharap DYMM Sultan Perak peka dengan kehendak rakyat...


Tahniah buat calon PKR di Bukit Selambau....ternyata perbezaan agama, bangsa dan warna kulit tidak menghalang kemenangan beliau...dan bagi 13 orang calon bebas, diharap lepas-lepas ni, tumpukan perhatian kepada kerjaya masing-masing di samping menumpahkan segala taat setia kepada Agama, Bangsa, dan Negara (yang baik)....


Dan tahniah kepada ADUN baru di Batang Ai.....selamat menjalankan tugas dengan penuh berakauntabiliti dan berintegriti...tolak segala amalan rasuah..kerana rasuah, negara akan hancur.....


Tak lupa juga tahniah buat kawan-kawan yang berjaya menamatkan kursus Kenegaraan pada 2 hingga 5 April 2009 tempoh hari....sampai ketemu lagi di lain kursus...Insyaallah...


Insyaallah, hari Ahad ni, penceritaan tentang pengalaman kat sana akan menyusul...........tungguuuuuuuuuu.....lalalalalala...


sekian, wassalam.........

Wednesday, April 01, 2009

Huhih...huhih...huhih....

Kih...kih...kih...skang pukul 9.00 malam...aku sempat lagi post satu entry...last sebelum betolak naik bas pukul 10.30 malam karang...hawhawhaw....ape nak cakap? takde pape pon...saje je nak menambah posting...huhuhuhuhuhu.......ok lah...nak gi stesen bas dah.....

chow...!!! jumpa balik hari Ahad nuuuuuuuunnnn....