Tuesday, February 03, 2009

Fund for Gaza or F*** for Gaza ?

Artikel aku ni bukan nak menidakkan keikhlasan rakyat Malaysia yang menyalurkan derma untuk keluarga kita di Palestin, terutamanya di Gaza..Tapi betul ke kita (Kerajaan Malaysia) mengiktiraf perjuangan rakyat Hamas? Demonstrasi-demonstrasi yang kita buat sebenarnya untuk Palestin..bukan untuk Hamas yang menggadai nyawa mempertahankan bumi Gaza..memang la Gaza tu sebahagian dari Palestin, tapi harus diingat, Palestin diperintah oleh 2 parti; Hamas dan Fatah..
Januari 2006, Hamas menang dalam pilihanraya umum melalui proses demokrasi..namun tiada semua negara lain yang mengiktiraf kemenangan tersebut, termasuk negara kita. Persidangan NAM 2006 yang dipengerusikan oleh Malaysia berlangsung di Kuala Lumpur dengan penuh meriah. Wakil Palestin yang sah (Hamas) hadir dalam persidangan tersebut. Wakil kerajaan lama autonomi Palestin yang kalah juga turut hadir.
Bagi memberi ucapan dalam persidangan tersebut, Malaysia menjemput wakil yang tidak mewakilli kerajaan yang sah membuat ucapan. Hal ini diprotes oleh wakil Hamas. Ketua delegasi, sdr mahmud Zahar dan rombongan bertindak meninggalkan dewan persidangan NAM yang berlangsung.
Dua perenggan di atas sekadar mengingatkan kembali tentang pendirian kerajaan Malaysia terhadap kerajaan Hamas yang dipilih oleh rakyat Palestin. Bila difikirkan balik, saranan memboikot barangan yahudi tidak dipandang serius oleh kita..yang ada hanya demo yang mengutuk Israel dan Amerika..Adakah bangsa Yahudi itu mendengar kutukan kita? Nak usir diplomat Amerika pun tak berani..fikir la sendiri..
Ada sumber mengatakan, sumbangan-sumbangan yang disalurkan terus ke kerajaan Fatah. Semua orang tahu, presiden Fatah adalah proksi Amerika..jadi, sampaikah sumbangan rakyat Malaysia kepada rakyat Gaza? wallahua'lam..
Aku takleh nak panjang-panjang cerita...maklumlah...berkhidmat untuk negara...hahaha...
sekian, wassalam..

2 comments:

KitKet said...

oke.. cepat lah explain

Dory said...

dah agak dah..